Du behöver
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 dl rårörda lingon
- 1.25 dl gräddfil
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 st pepparkakskrydda 20 g Santa Maria
Glasyr:
50 g smör mjukt
250 g kesella 1%
1 dl florsocker
2 tsk lingon saft från rårörda
lingon frusna
Ugn: 175º
Det här behövs till en form, ca 25×30 cm:
Gör så här
1
Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform. Fäst det med ett kryss av smör i botten på formen. Pensla papperet med smör.
2
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt lingon, gräddfil och det avsvalnade smöret. Rör om.
3
Blanda vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten.
4
Häll smeten i formen och släta till den. Grädda på galler i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan stå 10 minuter innan den stjälps upp på sockrad bakduk. Låt kakan kallna under bakduk.
5
Blanda mjukt smör med Kesella, florsocker och lingonsaft. Bred glasyren över kakan och dekorera med frusna lingon. Låt kakan stå i kylen tills glasyren stelnat. Skär kakan i rutor.