Du behöver

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1.25 dl gräddfil
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 st pepparkakskrydda 20 g Santa Maria

Glasyr:

50 g smör mjukt
250 g kesella 1%
1 dl florsocker
2 tsk lingon saft från rårörda
lingon frusna

Ugn: 175º

Det här behövs till en form, ca 25×30 cm:

Gör så här

1
Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform. Fäst det med ett kryss av smör i botten på formen. Pensla papperet med smör.

2
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt lingon, gräddfil och det avsvalnade smöret. Rör om.

3
Blanda vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten.

4
Häll smeten i formen och släta till den. Grädda på galler i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan stå 10 minuter innan den stjälps upp på sockrad bakduk. Låt kakan kallna under bakduk.

5
Blanda mjukt smör med Kesella, florsocker och lingonsaft. Bred glasyren över kakan och dekorera med frusna lingon. Låt kakan stå i kylen tills glasyren stelnat. Skär kakan i rutor.