Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt svartpeppar, ingefära
  • 1 st rulle kyld smördeg ca 25×42 cm

Grönsaksfyllning:

1 st lök 75 g
0.5 st paprika 150 g
4 st champinjoner 75 g
0.5 st zucchini ca 100 g
2 msk smör
salt svartpeppar
0.5 st vitlöksost ca 65 g

Pensling:

1 st ägg uppvispat

Sås:

2.5 dl Kelda citronsås
2.5 dl lagalätt Kelda
1 msk kycklingfond konc
1 st apelsin rivet skal
salt vitpeppar

Servera med:

champinjoner smörfrästa
broccoli kokt
potatis eller quinoa

Ugn: 200º

Gör så här

1
Putsa och skär av filéns tunnaste del, ca 5 cm. Bryn filén i en stekpanna med smör tills den fått vacker färg. Salta och krydda med svartpeppar och ingefära. Låt filén svalna något.

2
Skala och hacka löken till fyllningen. Skölj och kärna ur paprikorna och tärna dem fint. Bryt loss fötterna på champinjonerna och hacka champinjonhattarna. Dela och kärna ur zucchinin och hacka den. Fräs grönsakerna i en stekpanna med smör tills de är mjuka och sammanfrästa. Smaka av med salt och peppar. Lägg över fyllningen i en skål och blanda med vitlöksosten när grönsakerna svalna något.

3
Rulla ut smördegen och bred ut lite av fyllningen på smördegens mitt. Lägg på filén och täck med fyllning. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

4
Rulla samman smördegen och forma den till ett paket. Skär av degen vid kortändorna om det behövs. Vänd paketet och lägg det med skarven nedåt i en ugnspanna med bakplåtspapper. Pensla smördegen med ägg. Tryck ut några figurer med små mått i resterande smördeg och pensla med ägg. Tillaga i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter.


Kommentar:
Blanda citronsås och lagalätt till såsen och smaksätt med kycklingfond och apelsinskal. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.