Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2.5 dl kokosflingor
  • 3 st äpplen i tunna klyftor

Vaniljsås:

1 st vaniljstång
5 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
6 st äggulor
1.5 dl strösocker

Garnering:

florsocker
citronmeliss

Ugn: 175º

Det här behövs till 8-10 port:

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kokos och det avsvalnade matfettet. Rör ner blandningen i äggskummet.

2
Häll smeten i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Skala, dela och kärna ur äpplena med ett kuljärn. Skär dem i tunna klyftor. Stick ner äppelklyftorna i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter.

3
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de svarta fröna. Lägg stång och frön i mjölk och grädde i en rostfri kastrull och låt det koka upp. Låt stå 15 minuter.

4
Vispa ihop äggulor och socker. Slå den varma vaniljmjölken över äggvispet och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till 85º under ständig omrörning med en träslev. Sila såsen genom finmaskig sil och kyl den snabbt i kallt vattenbad. Pudra äppelkakan med florsocker vid serveringen och dekorera med citronmeliss.


Kommentar:
Äggvitorna kan frysas in eller vispas till marängsmet.