Du behöver
- 500 g rabarber skivad
- 1.5 dl strösocker
- 0.75 tsk kardemumma stött
- 1 st stjärnanis stött
- 25 g jäst
- 50 g smör mjukt
- 2 tsk salt
- 4 dl fullkornsvetemjöl ljust och milt
- vetemjöl ca 1 liter special
Pensling och dekoration:
1 st ägg uppvispat
solroskärnor
Ugn: 225º
Det här behövs till ca 24 bullar:
Gör så här
1
Lägg skivad rabarber i en gryta och rör ner strösocker, kardemumma och stjärnanis. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern smält ner. Låt kompotten svalna i vattenbad till 37º.
2
Smula jästen i degbunken och rör ut den i 5 dl av rabarberkompotten. Tillsätt bitar av mjukt smör, salt, fullkornsvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 30 minuter.
3
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord med resten av mjölet. Eventuellt behövs mer vetemjöl. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder.
4
Dela längderna i vardera ca 12 trekantsbitar med degskrapan och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
5
Grädda bröden i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Ät gärna bullarna med smör och marmelad.