Du behöver

  • 500 g rabarber skivad
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.75 tsk kardemumma stött
  • 1 st stjärnanis stött
  • 25 g jäst
  • 50 g smör mjukt
  • 2 tsk salt
  • 4 dl fullkornsvetemjöl ljust och milt
  • vetemjöl ca 1 liter special

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
solroskärnor

Ugn: 225º

Det här behövs till ca 24 bullar:

Gör så här

1
Lägg skivad rabarber i en gryta och rör ner strösocker, kardemumma och stjärnanis. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern smält ner. Låt kompotten svalna i vattenbad till 37º.

2
Smula jästen i degbunken och rör ut den i 5 dl av rabarberkompotten. Tillsätt bitar av mjukt smör, salt, fullkornsvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, ca 30 minuter.

3
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord med resten av mjölet. Eventuellt behövs mer vetemjöl. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder.

4
Dela längderna i vardera ca 12 trekantsbitar med degskrapan och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.

5
Grädda bröden i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Ät gärna bullarna med smör och marmelad.