Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1.5 tsk socker
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 dl havregryn
  • 8.5 dl vetemjöl special
  • 1 msk rapsolja till pensling
  • rosmarin kvistar av
  • flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Rör ut jästen i 1–2 dl ljummet vatten (37°). Fyll på med resten av vattnet. Tillsätt rapsolja, salt, socker och persilja. Rör ner havregryn och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.

2
Häll upp degen på “bakbordet”, knåda en kort minut och forma den sedan till små bullar som du antingen lägger i små pappersformar eller i silikonformar (som jag gjorde).

3
Jäs bullarna i ytterligare 15–20 minuter. Pensla dem med olja, strö över flingsalt och stick i en liten kvist rosmarin. Grädda i ca 10 minuter.


Kommentar:
Silikonformar är praktiska (släpper lätt!) och finns i många olika former.
Generellt så tål de både frys, ugn, mikrougn, och diskmaskin (läs ändå alltid instruktionerna på just de formar du köper). Att tänka på första gången man använder den är att formen är mjuk!