Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 250 g kesella
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 st ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 g lax rökt
  • 2 msk hackad gräslök

Garnering:

laxrosor

Sås:

3 dl gräddfil
1 st schalottenlök
60 g ishavsrom
0.5 dl dill finhackad
salt och peppar

Ugn: 175°

Det här behövs till ca 16 skivor:

Gör så här

1
Bottna en avlång form som rymmer ca 1 1/4 liter med bakplåtspapper. Smörj pappret och formens kanter väl.

2
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en mixer eller matberedare tillsammans med kesella, salt, peppar, potatismjöl och ägg. Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädden. Kör till en slät smet.

3
Finhacka laxen. Häll hälften av fisksmeten i formen. Fördela lax och gräslök ovanpå. Häll i resten av smeten.

4
Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt patén svalna innan den stjälps upp och får kallna.

5
Skala och finhacka löken. Rör samman alla ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.

6
Garnera eventuellt patén och skär upp den i skivor. Bjud nykokt sparris
och sås till.