Du behöver
- 400 g torskfilé
- 250 g kesella
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk potatismjöl
- 2 st ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 100 g lax rökt
- 2 msk hackad gräslök
Garnering:
laxrosor
Sås:
3 dl gräddfil
1 st schalottenlök
60 g ishavsrom
0.5 dl dill finhackad
salt och peppar
Ugn: 175°
Det här behövs till ca 16 skivor:
Gör så här
1
Bottna en avlång form som rymmer ca 1 1/4 liter med bakplåtspapper. Smörj pappret och formens kanter väl.
2
Dela torsken i mindre bitar och lägg dem i en mixer eller matberedare tillsammans med kesella, salt, peppar, potatismjöl och ägg. Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädden. Kör till en slät smet.
3
Finhacka laxen. Häll hälften av fisksmeten i formen. Fördela lax och gräslök ovanpå. Häll i resten av smeten.
4
Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt patén svalna innan den stjälps upp och får kallna.
5
Skala och finhacka löken. Rör samman alla ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.
6
Garnera eventuellt patén och skär upp den i skivor. Bjud nykokt sparris
och sås till.
och sås till.