Du behöver

  • 2 st potatis ca 150 g
  • 150 g sötmandel
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 3 st ägg

Fyllning:

125 g smör eller margarin
0.5 dl mjölk
1.5 tsk Nescafé
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:

50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
100 g smör eller margarin
2 tsk Nescafé
0.75 dl vispgrädde
2 dl florsocker

Garnering:

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Riv potatisen på rivjärn. Mal mandeln.

2
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

3
Tillsätt potatisen och rör till sist ner mandeln. Rör till en jämn smet.

4
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan vila i sin form innan den stjälps upp och får kallna.

5
Lägg alla ingredienserna utom vaniljsocker till fyllningen i en liten kastrull. Låt det koka upp och matfettet smälta. Ställ det att kallna och tjockna. Rör ner vaniljsockret.

6
Dela kakan i tre bottnar. Bred den kalla krämen mellan bottnarna och lägg samman dem.

7
Bryt chokladen till glasyren i mindre bitar. Låt dem smälta i vattenbad tillsammans med matfett. Tillsätt nescafé och grädde. Rör chokladsmeten blank. Tillsätt siktat florsocker och rör allt jämnt och blankt.

8
Bred chokladsmeten över och runtom hela kakan. Garnera kakan strax innan den ska serveras.


Kommentar:
Förvara påskkakan kallt så håller den sig saftig hela påsken.