Du behöver

  • 1 st rulle kyld smördeg 32×26 cm
  • 4 bitar lax
  • 1 st ägg uppvispat
  • 1.5 msk sesamfrön

Fyllning:

150 g champinjoner hackade
2 msk smör
0.5 st gul lök hackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Sås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vin vitt torrt
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl grädde
salt vitpeppar
socker

Ugn: 200º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Gör fyllningen först. Fräs champinjoner och lök i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och champinjonerna börjar ta färg. Salta och peppra. Låt fyllningen svalna.

2
Rulla ut smördegen och dela den i fyra rektanglar. Salta och peppra laxen. Fördela fyllningen ovanpå. Lägg smördegen över fyllningen, och vänd, vik och nyp ihop den på undersidan. Skär några snitt i degen på ovansidan. Lägg laxpaketen i en ugnssäker form.

3
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Stek laxpaketen i mitten av ugnen, ca 20 minuter.

4
Fräs smör och vetemjöl i en kastrull under omrörning. Tillsätt vin, fiskbuljongtärning, vatten och grädde lite i taget under ständig omrörning. Låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och socker.

5
Servera såsen till laxen med kokt potatis och sallad.


Kommentar:
Använd frysta smördegsplattor istället för kylda. Ta fyra plattor, låt dem tina och kavla ut dem något.