Du behöver

  • 2 st grönsallad
  • 1 l vatten kokande
  • 2 msk smör smält

Färs:

300 g laxfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
1 msk potatismjöl
1 dl grädde
1 st ägg
2 msk dill gräslök, hackad
75 g räkor hackade

Sås:

2 dl paprika Ica
1 dl vin vitt torrt
1 dl fiskbuljong av fond
2 msk maizena ljus
redning

Ugn: 200º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Lossa de största bladen från sallatshuvudena och lägg dem i ett durkslag. Häll över kokande vatten och spola dem sen i kallt vatten. Låt dem rinna av.

2
Blanda laxfärsen med salt, vitpeppar, potatismjöl, grädde, ägg, kryddgrönt och räkor. Rör till en slät färs.

3
Lägg en liten sked färs på varje blad (lägg två blad omlott om de är små). Vik ihop till dolmar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör och stek dem i mitten av ugnen, ca 15 minuter.

4
Koka en sås av crème fraiche, vin, buljong och redning i en traktörpanna. Låt såsen sjuda under omrörning ca 3 minuter. Lägg ner dolmarna i såsen och servera dem med kokt ris eller pressad potatis och sallad.