Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g margarin eller smör
  • 2 dl riven ost
  • 3.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st gul lök
1.5 st vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm peppar
0.5 krm kajennpeppar
2 msk tomatpuré
2.5 dl mellangrädde
1 st burk majskorn
1.5 st ägg
2 dl riven ost

Pensling och garnering:

0.5 st ägg uppvispat
cocktailtomater ca 10
oregano

Ugn: 200°

Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet och osten i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila en stund.

2
Tryck ut degen i en pajform men ta undan lite deg till dekoration. Nagga bottnen med hjälp av en gaffel och sätt aluminiumfolie runt kanten. Låt formen vila kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Ta bort folien.

4
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn den jämnt smulig. Krydda med curry, spiskummin, kajennpeppar, salt och peppar.

5
5. Tillsätt tomatpuré och grädde. Låt allt puttra samman på svag värme ca 10 minuter eller tills den mesta vätskan har kokat in. Smaka av. Ta av pannan från värmen och rör ner avrunna majskorn och 1 1/2 uppvispat ägg.

6
Fördela färsen i pajskalet. Strö över riven ost. Kavla eller rulla ut den resterande degen till längder. Garnera med dem. Lägg cocktailtomater på pajen. Pensla deglängderna med uppvispat ägg. Strö på oregano.

7
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills osten har fått fin färg.


Kommentar:
Köttfärs ska tillagas samma dag som den köps in.