Du behöver
- 100 g mörk choklad hackad
- 150 g smör
- 0.75 dl strösocker
- 0.75 dl mörkt muscovadosocker
- 1 msk sirap mörk
- 3 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 0.5 tsk bikarbonat
- 2 st stora ägg
- 1 st apelsin rivet skal och pressad saft
- 0.5 dl grädde
Glasyr:
150 g mörk choklad finhackad
2 msk apelsinlikör
2.5 dl florsocker
2.5 msk apelsin pressad saft
1 msk smör mjukt
75 g apelsinskal hackat
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Lägg hackad choklad i en skål. Smält smör, strösocker, muscovado-socker och sirap i en kastrull på spisen och häll det över chokladen. Rör om så att allt löser sig och låt svalna.
2
Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en skål. Rör ner smörblandningen, vispade ägg, apelsinskal och -saft samt grädden. Rör försiktigt samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på galler.
3
Smält chokladen, tillsammans med apelsinlikör, i en skål i mikron på full effekt, ca 1 1/2 minut eller över en kastrull med kokande vatten. Rör ner florsocker, apelsinsaft och mjukt smör. Bred chokladglasyren över kakan och strö syltat apelsinskal ovanpå. Låt glasyren stelna. Skär kakan i bitar vid serveringen.