Du behöver

  • 100 g mörk choklad hackad
  • 150 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.75 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 msk sirap mörk
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 2 st stora ägg
  • 1 st apelsin rivet skal och pressad saft
  • 0.5 dl grädde

Glasyr:

150 g mörk choklad finhackad
2 msk apelsinlikör
2.5 dl florsocker
2.5 msk apelsin pressad saft
1 msk smör mjukt
75 g apelsinskal hackat

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Lägg hackad choklad i en skål. Smält smör, strösocker, muscovado-socker och sirap i en kastrull på spisen och häll det över chokladen. Rör om så att allt löser sig och låt svalna.

2
Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en skål. Rör ner smörblandningen, vispade ägg, apelsinskal och -saft samt grädden. Rör försiktigt samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på galler.

3
Smält chokladen, tillsammans med apelsinlikör, i en skål i mikron på full effekt, ca 1 1/2 minut eller över en kastrull med kokande vatten. Rör ner florsocker, apelsinsaft och mjukt smör. Bred chokladglasyren över kakan och strö syltat apelsinskal ovanpå. Låt glasyren stelna. Skär kakan i bitar vid serveringen.