Du behöver

  • 600 g laxfilé skinn- och benfri av mittbiten
  • 4 st smördeg plattor djupfryst
  • 2 msk senap söt
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl dill finhackad
  • 2 msk gräslök finhackad
  • 100 g grevéost

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
gräslök

Sherrysås:

1.5 dl crème fraîche
1.5 dl mellangrädde
0.5 dl sherry torr
0.5 st fiskbuljongtärning

Det här behövs:

Gör så här

1
Tina degplattorna och lägg dem lite omlott till en rektangel kaka. Kavla ut dem till en stor platta, ca 30×40 cm. Jämna till kanterna.

2
Skär ett djupt snitt från sidan längs med hela laxfilén.

3
Blanda samman senapen med äggula, dill och gräslök. Fördela det i laxfickan. Skär osten i tjocka skivor och lägg dem ovanpå. Lägg samman laxen så att den ser hel ut. Lägg laxen på degplattan och vik samman till ett paket.

4
Lägg laxpaketen med skarvarna nedåt på bakpappersklädd plåt.Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

5
Vispa samman crème fraiche med grädde, sherry och buljong i en liten kastrull. Låt det koka ihop under fortsatt vispning ca 5-8 minuter. Smaka av. Bjud såsen till laxen.


Kommentar:
Gör eventuellt något mönster av den smördeg som är kvar i paketet. Lägg “dekorationen” ovanpå laxpaketet innan du penslar och gräddar.