Du behöver

Grunddeg:

25 g jäst
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 st ägg
0.5 pkt saffran eller 1 tsk flytande saffran
1 dl socker
1 krm salt
mjöl ca 8-9 dl

Fyllning:

75 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
1 dl russin

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Grunddeg: Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt ägg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig och släpper skålens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och arbeta samman med mjukt matfett.

4
Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred mandelmassan över kakan och strö över russinen. Rulla ihop degen och lägg den på bakpappersklädd plåt.

5
Klipp degen med sax och vik flikarna växelvis år höger och vänster. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk