Du behöver

  • 900 g kyckling lårfilé av

Kokspad:

1 l vatten
1.5 tsk salt
0.5 tsk vitpepparkorn krossade
0.5 st purjolök i bitar
1 st morot i bitar
1 st lagerblad
persiljekvist

Grönsaker:

100 g sockerärter
3 st morötter i bitar

Sås:

1 msk smör
2.5 msk vetemjöl
6 dl buljong
0.5 dl färska örter
1 msk citron pressad saft
1 tsk strösocker
1 dl grädde
1 st äggula

Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
1. Koka upp vattnet i en gryta tillsammans med saltet. Skölj av köttet i kallt vatten. Dela lårfilébitarna i två till tre delar, till lagom stora grytbitar.

2
2. Lägg ner köttet i det kokande vattnet och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt vitpeppar, purjolök, morot, lagerblad och persilja. Låt köttet sjuda, ca 20 minuter.

3
3. Ta upp köttet och lägg i en skål. Sila buljongen och mät upp 6 dl till såsen. Koka grönsakerna i resten av buljongen tills de är mjuka, men fortfarande krispiga. Ska grönsakerna stå en stund så spola dem i kallt vatten och värm dem sedan i såsen.

4
4. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet under omrörning. Späd med buljongen under omrörning. Låt såsen koka 3 minuter. Smaksätt såsen med örterna. Vispa ihop grädde och äggula och rör ner i såsen. (Sen får såsen inte koka mer.) Lägg ner de kokta grönsakerna och kycklingbitarna. Servera med kokt sparrispotatis eller ris.