Du behöver

  • 4 st fjärilskotletter
  • saft av 1
  • salt och peppar
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 bitar rotselleri 40 g
  • 1 dl parmesanost nyriven
  • 2.5 msk hackad gräslök

Sås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl grädde
1 st buljongtärning
pressad citronsaft
4 msk hackad dill
salt och peppar

Ugn: 240°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg fisken på skärbräda och ringla över pressad citronsaft. Krydda med salt och peppar.

2
Skala morot, palsternacka och rotselleri. Tärna det fint. Stek rotfrukterna mjuka i lite matfett. Låt dem kallna. Rör samman de kalla rotfrukterna med nyriven parmesanost och hackad gräslök.

3
Bryn laxen på båda sidorna i lite matfett tills den har fått fin färg. Lägg över laxfjärilarna i en eldfast form.

4
Fördela rotfruktsröran över fisken och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

5
Fräs samman smör och mjöl till såsen. Späd med grädde och vatten. Tillsätt smulad buljongtärning och låt såsen koka några minuter under omrörning. Smaka av med pressad citronsaftsaft och peppar. Rör ner dillen.

6
Bjud laxen med såsen och kokt potatis eller ris.


Kommentar:
Lax är lättlagad mat och kom ihåg att det är bättre att låta gästerna vänta på laxen än tvärtom!