Du behöver
- 75 g hasselnötter
- 1.5 dl havregryn
- 110 g smör eller margarin
- 1 dl vetemjöl
- 2 krm bakpulver
- 1 dl strösocker + 1 msk
- 2.25 msk sirap
- 2 msk kaffegrädde
Smörkräm:
125 g smör eller margarin
1 dl florsocker
3 msk kakao
1 msk konjak
Garnering:
blockchoklad smält mörk
Ugn:
175°
Gör så här
1
Hacka nötterna. Lägg havregrynen i en skål. Smält matfettet och häll det över grynen.
2
Blanda samman mjölet med nötter och bakpulver. Rör ner det i grynblandningen tillsammans med socker, sirap och grädde. Rör till en jämn smet.
3
Lägg knappt teskedsstora klickar av smeten med stora mellanrum på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills kakorna har fått lite färg. Låt kakorna svalna lite innan de lossas och får kallna.
4
Rör samman matfett, florsocker och kakao till smörkrämen. Smaksätt med konjak. Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan strax före servering. Ringla över lite smält choklad.