Du behöver

  • 75 g hasselnötter
  • 1.5 dl havregryn
  • 110 g smör eller margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl strösocker + 1 msk
  • 2.25 msk sirap
  • 2 msk kaffegrädde

Smörkräm:

125 g smör eller margarin
1 dl florsocker
3 msk kakao
1 msk konjak

Garnering:

blockchoklad smält mörk

Ugn:

175°

Gör så här

1
Hacka nötterna. Lägg havregrynen i en skål. Smält matfettet och häll det över grynen.

2
Blanda samman mjölet med nötter och bakpulver. Rör ner det i grynblandningen tillsammans med socker, sirap och grädde. Rör till en jämn smet.

3
Lägg knappt teskedsstora klickar av smeten med stora mellanrum på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills kakorna har fått lite färg. Låt kakorna svalna lite innan de lossas och får kallna.

4
Rör samman matfett, florsocker och kakao till smörkrämen. Smaksätt med konjak. Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan strax före servering. Ringla över lite smält choklad.