Du behöver
- 40 g smör eller margarin
- 1 dl socker
- 1 st ägg stort
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 msk pressad citronsaft
- 1 st morot ca 75 g
- 1.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 25 g pinjenötter
Garnering och tillbehör:
florsocker
Vispad grädde
Gör så här
1
Skala och riv moroten fint. Riv citronskalet och pressa saften.
2
Rör matfett och socker ljust. Tillsätt ägget under kraftig vispning och vispa smeten luftig.
3
Rör ner citronskal och saft i smeten tillsammans med morot.
4
Blanda samman mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten. Rör till en jämn smet.
5
Häll smeten i en väl smord och bröad form avsedd för mikrovågsugn, ca 12×17 cm stor. Strö över pinjenötter. Grädda på full effekt ca 4-4 1/2 minut.
6
Låt kakan stå ca 5 minuter för värmeutjämning. Stjälp sedan upp kakan och skär den i fyrkanter. Sikta över florsocker och bjud eventuellt vispad grädde till.
Har du ingen mokrovågsugn går det bra att göra dubbel sats av morotskakan och hälla smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175-200 grader, ca 35 minuter.