Du behöver

  • 40 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg stort
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 st morot ca 75 g
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 25 g pinjenötter

Garnering och tillbehör:

florsocker
Vispad grädde

Gör så här

1
Skala och riv moroten fint. Riv citronskalet och pressa saften.

2
Rör matfett och socker ljust. Tillsätt ägget under kraftig vispning och vispa smeten luftig.

3
Rör ner citronskal och saft i smeten tillsammans med morot.

4
Blanda samman mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten. Rör till en jämn smet.

5
Häll smeten i en väl smord och bröad form avsedd för mikrovågsugn, ca 12×17 cm stor. Strö över pinjenötter. Grädda på full effekt ca 4-4 1/2 minut.

6
Låt kakan stå ca 5 minuter för värmeutjämning. Stjälp sedan upp kakan och skär den i fyrkanter. Sikta över florsocker och bjud eventuellt vispad grädde till.


Kommentar:
Har du ingen mokrovågsugn går det bra att göra dubbel sats av morotskakan och hälla smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175-200 grader, ca 35 minuter.