Du behöver
- 200 g kantareller färska
- 100 g bacon i tärningar
- 1 st lök liten gul
- 500 g köttfärs
- 2 skiva vitt formbröd
- 1 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Sås:
2.5 dl matlagningsgrädde
3 msk chilisås
1.5 msk sherry
0.5 st köttbuljongtärning
salt och peppar
Rostade rotfrukter:
800 g potatis t ex morötter, palsternacka och rotselleri
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp, lök och bacon i lite matfett tills all vätska har kokat in och svampen har fått lite färg. Låt röran svalna.
2
Smula ner brödet i en skål och häll över mjölken. Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
3
Tillsätt färsen, ägg, salt, peppar och svampröran. Arbeta det till en smidig smet.
4
Forma åtta biffar och stek dem gyllene i lite matfett, ca 3-4 minuter per sida.
5
Häll grädden i en liten kastrull och tillsätt alla ingredienserna till såsen. Låt den koka upp och småputtra några minuter. Smaka av.
6
Garnera biffarna med några stekta kantareller, färska lingon och oregano eller timjan. Bjud rostade rotfrukter till.
7
Rostade rotfrukter: Skala rotfrukterna. Skär potatis och rotfrukter i klyftor. Lägg dem i en smord eldfast långpanna. Ringla över lite olivolja och strö över 1 tsk salt. Rör om så att allt blir glansigt. Ställ formen mitt i ugnen och rosta rotfrukterna ca 30-40 minuter.
Kom ihåg att köttfärs är en ömtålig råvara som bör tillagas så snabbt som möjligt.