Du behöver

  • 200 g kantareller färska
  • 100 g bacon i tärningar
  • 1 st lök liten gul
  • 500 g köttfärs
  • 2 skiva vitt formbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Sås:

2.5 dl matlagningsgrädde
3 msk chilisås
1.5 msk sherry
0.5 st köttbuljongtärning
salt och peppar

Rostade rotfrukter:

800 g potatis t ex morötter, palsternacka och rotselleri

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp, lök och bacon i lite matfett tills all vätska har kokat in och svampen har fått lite färg. Låt röran svalna.

2
Smula ner brödet i en skål och häll över mjölken. Låt det stå och svälla ca 10 minuter.

3
Tillsätt färsen, ägg, salt, peppar och svampröran. Arbeta det till en smidig smet.

4
Forma åtta biffar och stek dem gyllene i lite matfett, ca 3-4 minuter per sida.

5
Häll grädden i en liten kastrull och tillsätt alla ingredienserna till såsen. Låt den koka upp och småputtra några minuter. Smaka av.

6
Garnera biffarna med några stekta kantareller, färska lingon och oregano eller timjan. Bjud rostade rotfrukter till.

7
Rostade rotfrukter: Skala rotfrukterna. Skär potatis och rotfrukter i klyftor. Lägg dem i en smord eldfast långpanna. Ringla över lite olivolja och strö över 1 tsk salt. Rör om så att allt blir glansigt. Ställ formen mitt i ugnen och rosta rotfrukterna ca 30-40 minuter.


Kommentar:
Kom ihåg att köttfärs är en ömtålig råvara som bör tillagas så snabbt som möjligt.