Du behöver

  • 0.5 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 0.75 dl mjölk
  • 500 g älgfärs
  • 1 dl tranbär torkade och hackade
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 2 msk smör

Sås:

2 msk smör
1 st schalottenlök hackad
200 g kantareller förvällda
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 msk idealmjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk messmör

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Lägg havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det svälla 10 minuter. Blanda ner färs, tranbär, gul lök, ägg, salt och peppar. Arbeta ihop allt till en smidig färs.

2
Forma smeten till runda färsbiffar och lägg dem på ett smörpapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter per sida på medelvärme. Lägg upp biffarna på fat.

3
Fräs smör, schalottenlök och kantareller i en kastrull tills smöret blir genomskinligt. Salta och peppra med svartpeppar.

4
Tillsätt idealmjöl och späd med grädde och vatten under omrörning. Låt såsen sjuda 10 minuter under omrörning. Smaksätt med messmöret. Servera biffarna med såsen, kokt mandelpotatis, sallad och inlagd gurka.