Du behöver
- rotfrukt t ex potatis, morötter, palsternacka, rotselleri
- 1 st gul lök
- 300 g kassler benfri
- 1 krm peppar
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk timjan
- 0.5 tsk rosmarin
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 tsk rivet citronskal
- 2 dl riven ost
- 2.5 dl mellangrädde
- 7.5 st oliver
Ugn: 200°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Skala och skiva alla rotfrukterna tunt. Koka dem i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Häll bort vattnet och ånga av dem.
2
Strimla kasslern. Skala och strimla löken. Fräs lök och kassler i lite matfett några minuter.
3
Blanda rotfrukterna med kassler, lök, det mesta av osten, salt, peppar, timjan, rosmarin, citronskal och pressad vitlök. Lägg det i en smord eldfast form. Häll över grädden. Strö resterande ost ovanpå.
4
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter eller tills allt har fin färg och är mjukt. Fördela oliverna över gratängen.
Rotfrukter är kalorisnåla och innehåller mycket kostfiber, vitaminer och mineraler.