Du behöver

Puré:

450 g björnbär hallon eller hjortron
0.75 dl strösocker

Mousse:

2 st gelatinblad
4 st äggulor
0.75 dl strösocker
2 dl puré
2 msk hallonlikör eller konc hallonsaft
2.5 dl mellangrädde eller vispgrädde

Dekoration:

1 dl björnbär hallon eller hjortron
citronmeliss

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Lägg björnbär och socker i en kastrull och låt sjuda, ca 10 minuter. Mixa med stavmixer och pressa fruktmassan genom en finmaskig sil till en puré.

2
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en bunke. Vispa äggulor och socker i en annan bunke och blanda ner 2 dl av björnbärspurén. Sätt bunken över ett hett vattenbad och fortsätt vispa kraftigt, ca 10 minuter. Massans temperatur bör vara ca 65º.

3
Krama ur gelatinbladen och smält dem med likör eller saft i en kastrull på svag värme eller i en skål i mikron, 10 sekunder på full effekt. Rör ner i den varma smeten. Blanda väl. Ta upp bunken ur vattenbadet och låt smeten svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt. Blanda försiktigt ner den avsvalnade smeten.

4
Häll upp moussen i en vattensköljd form eller skål ca 1 liter. Plasta och låt stå i kylen i minst 4 timmar för att stelna, gärna över natten. Doppa formen hastigt i hett vatten när den ska stjälpas upp och lossa med en kniv vid kanten så att det kommer luft emellan.