Du behöver

Mördeg:

50 g smör
2 msk strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 st äggula

Fyllning:

10 st pepparmynta blad, hackade
2 dl strösocker
3 st stora ägg
5 dl crème fraîche
2.5 dl kesella
1 msk vaniljsocker
1 st citron rivet skal
4 st päron
0.5 dl råsocker strö

Garnering:

pepparmynta
florsocker

Ugn: 175º

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Lägg smör, socker, vetemjöl och äggula i matberedaren med kniven monterad. Kör till det bildas en degboll. Eller hacka ihop ingredienserna till en deg på bakbordet med kniv.

2
Kläm fast ett bakplåtpapper i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i botten på formen. Förgrädda i ugnen, ca 12 minuter.

3
Finhacka pepparmyntan tillsammans med strösockret i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt ägg, crème fraiche, kesella, vaniljsocker och citronskal. Häll blandningen i formen med den förgräddade botten.

4
Skala, halvera och kärna ur päronen, gärna med ett kuljärn. Skär päronhalvorna i tunna skivor, men skär så att päronhalvan håller ihop vid skaftfästet. Lägg päronen i smeten i formen och strö över råströsocker. Grädda på nedersta falsen, ca 1 timme tills smeten stannat. Låt kakan svalna och garnera med pepparmynta och florsocker.


Kommentar:
Hittar du inte pepparmynta? Ta några droppar av pepparmint hushållsessens istället.