Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g margarin
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 msk socker
- 7 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
1 st ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 20 minuter.
3
Stjälp upp degen och arbeta den smidig på nytt. Dela degen i 18-20 lika stora bitar. Forma ovala bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Klipp ca 3 jack i varje bulle. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.