Du behöver
- 1 kg äpplen
- 1/2-1 dl vatten
- 1/2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Fras:
2 dl havregryn
0.75 dl mandel
1 msk farinsocker
1.5 tsk kanel
Vaniljkräm:
1 pkt vaniljkräm + mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk gari, picklad ingefära
Det här behövs till 5-6 port:
Gör så här
1
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka dem under lock tills de är mjuka och mosiga. Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt moset kallna.
2
Hacka mandeln ganska fint. Bryn havregryn och mandel i lite smör eller margarin. Tillsätt farinsocker och kanel. Låt det kallna.
3
Gör vaniljkrämen, ca 4 dl, enligt förpackningens anvisningar. Vispa grädden till skum och finhacka ingefäran. Rör ner det i vaniljkrämen.
4
Varva äppelmos, fras och vaniljkräm i 5-6 glas. Garnera eventuellt med kanel och mynta.