Du behöver

  • 1 kg äpplen
  • 1/2-1 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Fras:

2 dl havregryn
0.75 dl mandel
1 msk farinsocker
1.5 tsk kanel

Vaniljkräm:

1 pkt vaniljkräm + mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk gari, picklad ingefära

Det här behövs till 5-6 port:

Gör så här

1
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka dem under lock tills de är mjuka och mosiga. Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt moset kallna.

2
Hacka mandeln ganska fint. Bryn havregryn och mandel i lite smör eller margarin. Tillsätt farinsocker och kanel. Låt det kallna.

3
Gör vaniljkrämen, ca 4 dl, enligt förpackningens anvisningar. Vispa grädden till skum och finhacka ingefäran. Rör ner det i vaniljkrämen.

4
Varva äppelmos, fras och vaniljkräm i 5-6 glas. Garnera eventuellt med kanel och mynta.