Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 0.5 dl socker
- vetemjöl ca 6-7 dl
- 150 g smör eller margarin
Fyllning:
150 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1.5 msk vaniljsocker
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över den kalla mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt socker och arbeta in mjölet i omgångar. Rör matfettet mjukt och arbeta in det i degen (går lättast med el-visp). Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk ca 10 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut dem till ca 60 x 20 cm. Sporra ut fyrkanter, ca 10 x10 cm stora.
4
Rör samman fyllningen och fördela den mitt på varje fyrkant. Vik över flikarna och tryck till ordentligt så att de håller samman.
5
Lägg bullarna i pappersformar och låt dem jäsa under duk ca 1 1/2 timme.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de har fin färg och känns genombakade. Låt bullarna kallna på galler under duk. Sikta över lite florsocker strax innan de ska avnjutas. De går att frysa.