Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 4 dl gräddmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 st ägg
  • vetemjöl ca 14 dl

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
2 tsk stött kardemumma
100 g torkad frukt Tropical Trio

Pensling:

ägg uppvispat

Garnering:

2 dl florsocker
apelsinsaft ca 2 msk pressad

Ugn: 200°

Gör så här

1
Rör matfett och socker mjukt. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig omrörning.

2
Smula ner jästen i en degbunke. Låt gräddmjölken bli fingervarm och häll den över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt matfettet och rör om.

3
Arbeta in ca 13 dl av mjölet. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Grovriv under tiden mandelmassan till fyllningen och arbeta samman den med matfett och kardemumma. Hacka den torkade frukten i mindre bitar.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet till en smidig deg. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till ca 60 x 25 cm stora degplattor.

6
Bred fyllningen över degplattorna men låt ca 5 cm vara tom. Strö över frukten. Rulla samman och forma till två kransar. Nyp ihop kanterna så att kransarna blir hela. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och gör några snitt med vass kniv över kransarna. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills kransen har fin färg och känns torr. Låt den svalna på galler under duk.

8
Rör ut florsocker med pressad apelsinsaft och ringla det över de kalla kransarna. De går att frysa utan glasyr.