Du behöver
- vetemjöl ca 8 1/2 dl
- 2 msk baksirap
- 1 msk smör flytande
- 25 g jäst
- 0.75 tsk salt
- 1 msk torkad dill (Santa Maria)
- 1 st ägg
- 2 3/4 dl lättmjölk 37
Pensling och dekoration:
1 st ägg uppvispat
flingsalt
Ugn: 250º
Det här behövs till 24 bullar:
Gör så här
1
Lägg nästan allt vetemjöl i bunken till matberedaren med plastkniven monterad. Gör avtryck med matskedsmåttet på tre ställen i mjölet. Fyll två av hålen med sirap och det tredje med smör & rapsolja. Smula ner jästen.
2
Tillsätt salt, dill och ägg. Kör några sekunder så att ingredienserna blandas. Låt maskinen gå och tillsätt mjölken under tiden. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 2 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt, 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som rullas ut till längder. Dela varje längd i 12 bitar. Rulla dem till runda bullar och ställ dem på plåt med bakplåtspapper eller teflonduk.
4
Klipp ett litet kryss på toppen av varje bulle och låt dem jäsa 30 minuter under bakduk.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Värm gärna bullarna en kort stund i ugnen före serveringen.