Du behöver

  • vetemjöl ca 8 1/2 dl
  • 2 msk baksirap
  • 1 msk smör flytande
  • 25 g jäst
  • 0.75 tsk salt
  • 1 msk torkad dill (Santa Maria)
  • 1 st ägg
  • 2 3/4 dl lättmjölk 37

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
flingsalt

Ugn: 250º

Det här behövs till 24 bullar:

Gör så här

1
Lägg nästan allt vetemjöl i bunken till matberedaren med plastkniven monterad. Gör avtryck med matskedsmåttet på tre ställen i mjölet. Fyll två av hålen med sirap och det tredje med smör & rapsolja. Smula ner jästen.

2
Tillsätt salt, dill och ägg. Kör några sekunder så att ingredienserna blandas. Låt maskinen gå och tillsätt mjölken under tiden. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 2 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt, 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som rullas ut till längder. Dela varje längd i 12 bitar. Rulla dem till runda bullar och ställ dem på plåt med bakplåtspapper eller teflonduk.

4
Klipp ett litet kryss på toppen av varje bulle och låt dem jäsa 30 minuter under bakduk.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler.


Kommentar:
Värm gärna bullarna en kort stund i ugnen före serveringen.