Du behöver
- 2 st ägg
- 2.5 dl strösocker
- 75 g smör eller margarin
- 100 g mandelmassa
- 1 st bittermandel
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1.5 dl hett vatten
Glasyr:
röd vinbärsgelé
florsocker + vatten
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
2
Riv mandelmassan grovt och rör ner den i äggsmeten tillsammans med matfett och riven bittermandel.
3
Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner det växelvis med det heta vattnet i smeten. Rör till en jämn smet.
4
Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.
5
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
6
Smält geléet över svag värme. Bred ett tunt lager över den kalla kakan. Rör ut florsocker med vatten och ringla det i ett rutmönster över kakan när geléet har stelnat. Kakan går att frysa utan garnering.