Du behöver

  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 75 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • 1 st bittermandel
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 dl hett vatten

Glasyr:

röd vinbärsgelé
florsocker + vatten

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.

2
Riv mandelmassan grovt och rör ner den i äggsmeten tillsammans med matfett och riven bittermandel.

3
Blanda samman mjöl med bakpulver och rör ner det växelvis med det heta vattnet i smeten. Rör till en jämn smet.

4
Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

5
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.

6
Smält geléet över svag värme. Bred ett tunt lager över den kalla kakan. Rör ut florsocker med vatten och ringla det i ett rutmönster över kakan när geléet har stelnat. Kakan går att frysa utan garnering.