Du behöver

  • 130 g smör
  • 1.5 dl florsocker
  • 6 st äggulor
  • 130 g mörk choklad 70 %
  • 2 dl vetemjöl
  • 6 st äggvitor
  • 1.25 dl strösocker

Fyllning:

1 dl aprikosmarmelad eller puré

Glasyr:

0.5 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad 70 %

Dekoration:

9 st valnötskärnor
4 st aprikoser torkade

Ugn: 175º

Det här behövs till 8-10 bitar:

Gör så här

1
Smörj och bröa formen, ca 23 cm i diameter. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten.

2
Sikta ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten. Häll smeten i bakformen och släta till den. Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller.

3
Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen. Låt glasyren svalna något. Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.

4
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar. Dekorera med hackade torkade aprikoser och valnötskärnor.


Kommentar:
Enklaste “vattenbadet” får du genom att lägga chokladen i bitar i en djup tallrik och ställa den över en kastrull med hett vatten. Låt inte vattenångan komma åt chokladen, då blir den grynig.