Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g smör i bitar
0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten

Vaniljkräm:

2.5 dl mellangrädde
2.5 dl mjölk 3%
2 st äggulor
3 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
0.5 st lime rivet skal

Garnering:

3 st ananasringar i 3 bitar
3 st persikohalvor i tunna klyftor
100 g vindruvor delade

Gelé:

3 st gelatinblad
1.5 dl ananasjuice

Ugn: 175º

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Kör samman mjöl, smör och strösocker till en smulig massa i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en boll.

2
Tryck ut degen med handen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Plasta och låt pajformen stå i kylen minst 1 timme så att den stelnar. Nagga pajdegen och grädda den sedan mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt pajskalet kallna på galler.

3
Vispa samman grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och strösocker i en rostfri kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kastrullen kallna i ett vattenbad. Smaksätt med vaniljsocker och limeskal. Bred krämen i pajskalet och fördela frukten i ett mönster (se bild).

4
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Värm ananasjuicen i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i juicen. Låt dem kallna så att de blir trögflytande. Ös gelén över frukten och låt tårtan stå svalt så att gelén stelnar.


Kommentar:
Variera gärna med frukter efter säsong, men använd inte färsk kiwi och färsk ananas. De innehåller nämligen ett enzym som gör att gelén inte stelnar.