Du behöver

  • 3 dl krossad råg
  • 1 dl kruskakli
  • 4.5 dl kokande vatten
  • 200 g kokt potatis pressad
  • 2 msk rapsolja kallpressad
  • 2 msk brödsirap
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kummin stött
  • vetemjöl ca 7 dl

Ugn: 175º

Det här behövs till 2 korgbröd:

Gör så här

1
Lägg krossad råg och kruskakli i en bunke. Tillsätt kokande vatten och rör om. Låt det stå och svalna till 37º.

2
Tillsätt kokt pressad potatis, olja, sirap, jäst, salt och stött kummin. Arbeta in så pass mycket vetemjöl att degen blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar som formas efter korgarnas form. Mjöla korgarna och lägg bröden med skarven uppåt. Tryck till med mjölad hand i mitten på brödet så att det formas efter korgen. Låt bröden jäsa i korgen, ca 15 minuter.

4
Stjälp sedan försiktigt upp bröden på plåt med bakplåtspapper. Skåra bröden lätt med vass kniv. Låt bröden jäsa minst 15 minuter till.

5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.