Du behöver
- 3 dl polenta
- 5 dl kokande vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk honung
- 1 msk rapsolja kallpressad
- 1 st citron rivet skal
- 50 g jäst
- 1 dl svarta oliver urkärnade och grovhackade
- 1 tsk timjan
- vetemjöl ca 8 dl special
Pensling och dekoration:
1 st ägg uppvispat
2 msk polenta
Ugn: 200º
Det här behövs till 2 formbröd:
Gör så här
1
Lägg polentagrynen i en bunke. Tillsätt kokande vatten och rör om tills det blir en gröt. Tillsätt salt, honung och olja. Låt blandningen svalna till 37º.
2
Tillsätt citronskal, smulad jäst, oliver och timjan. Arbeta in vetemjöl special tills degen blir smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Den är ganska kletig, så samla ihop den med degskrapan och arbeta snabbt ihop den. Dela den i två delar som formas till två limpor. Lägg dem med skarven nedåt i två smorda avlånga brödformar som rymmer ca 1 1/2 liter. Tryck till degen i mitten med mjölad hand och låt bröden jäsa ca 30 minuter.
4
Pensla med ägg och strö över polentagryn. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.