Du behöver

  • 3 dl polenta
  • 5 dl kokande vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 msk rapsolja kallpressad
  • 1 st citron rivet skal
  • 50 g jäst
  • 1 dl svarta oliver urkärnade och grovhackade
  • 1 tsk timjan
  • vetemjöl ca 8 dl special

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
2 msk polenta

Ugn: 200º

Det här behövs till 2 formbröd:

Gör så här

1
Lägg polentagrynen i en bunke. Tillsätt kokande vatten och rör om tills det blir en gröt. Tillsätt salt, honung och olja. Låt blandningen svalna till 37º.

2
Tillsätt citronskal, smulad jäst, oliver och timjan. Arbeta in vetemjöl special tills degen blir smidig. Låt degen jäsa 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Den är ganska kletig, så samla ihop den med degskrapan och arbeta snabbt ihop den. Dela den i två delar som formas till två limpor. Lägg dem med skarven nedåt i två smorda avlånga brödformar som rymmer ca 1 1/2 liter. Tryck till degen i mitten med mjölad hand och låt bröden jäsa ca 30 minuter.

4
Pensla med ägg och strö över polentagryn. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.