Du behöver
- 75 g aprikoser torkade
- 3 dl grahamsmjöl
- 6 dl vetemjöl special
- 50 g jäst
- 2 msk rapsolja kallpressad
- 2 msk brödsirap
- 0.75 tsk salt
- 2 tsk pomeransskal malda
- 50 g valnötskärnor
- 3 dl lättmjölk 37
Ugn: 225º
Gör så här
1
Blötlägg aprikoserna i vatten i 12 timmar. Häll av vattnet och dela dem i bitar.
2
Lägg aprikoser, grahamsmjöl, nästan allt vetemjöl special, jäst, rapsolja, sirap, salt och pomeransskal i bunken till matberedaren med plastkniven monterad. Blanda och tillsätt valnötskärnor och varm lättmjölk. Arbeta degen ca 2 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en avlång rulle, lika lång som plåten. Vrid rullarna två varv och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa övertäckta med bakduk, ca 25 minuter.
4
Pensla baguetterna med vatten och grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter tills de får fin färg. Låt bröden svalna på galler.