Du behöver

  • 175 g smör eller margarin
  • 6 st ägg
  • 3 dl socker
  • 150 g mandel
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 225 g mörk blockchoklad
  • 2 st apelsiner

Garnering:

200 g mörk blockchoklad
6 msk vatten
3 msk grädde
1 msk smör kallt
mandelspån

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smält smöret och låt det kallna. Mal mandeln. Hacka chokladen. Riv apelsinskalet och pressa ut saften, det ska vara 1 1/2 dl saft.

2
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och rör om.

3
Blanda samman mandel med mjöl, hackad choklad och apelsinskal. Rör ner det i smeten tillsammans med apelsinsaften.

4
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 20×30 cm. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan kallna.

5
Bryt sönder chokladen och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med vatten. Låt det smälta i vattenbad. Tag upp skålen och rör ner grädden. Rör till sist ner smöret och rör till en jämn smet.

6
Bred chokladglasyren jämnt över hela den kalla kakan. Strö över mandelspån. Låt chokladen stelna. Skär kakan i ca 30 lika stora bitar.


Kommentar:
Kakan går att frysa utan garnering.