Semlor II

Hembakade semlor är godast, de här slår det mesta i bakväg!

Du behöver

  • 75 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk kardemumma stött
  • 0.5 dl sirap vit
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 8 dl

Till utbakning:

1 tsk hjorthornssalt
0.5 dl vetemjöl

Till pensling:

1 st ägg uppvispat

Fyllning:

200 g mandelmassa riven
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Dekoration:

florsocker

Ugn: 225º

Det här behövs till ca 20 semlor:

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37º.

2
Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.

3
Tillsätt salt, kardemumma, sirap, ägg och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

4
Arbeta degen på bakbord i mjölet blandat med hjorthornssalt.

5
Dela degen i ca 20 bitar och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna två gånger med ägg och grädda dem mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

7
Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll hålet i bullarna med blandningen.

8
Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.


Kommentar:
Det går bra att frysa bullarna. Tina dem och fyll sedan enligt receptet.
Prova att servera hetvägg som dessert. Det innebär semlor tillsammans med varm mjölk och kanel.

Scroll to Top