Du behöver
- 50 g jäst
- 1 dl mjölk fingervarm
- saft skal och av 1 apelsin
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 2 msk socker
- 100 g smör eller margarin
- 7.5 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mandelmassa
apelsinmarmelad
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
mandelspån
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, ägg, salt och socker. Rör om.
3
Finfördela matfettet i 6 dl mjöl, till en grynig massa. Häll över jästvätskan och knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl tills degen är blank och smidig.
4
Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i tre lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till stora cirklar. Sporra eller skär ut 8 trekanter av varje cirkel.
5
Riv mandelmassan och fördela den i mitten av varje trekant. Lägg ca 1 tsk apelsinmarmelad över. Rulla samman och böj till gifflar.
6
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt gifflarna kallna på galler under duk. Gifflarna går att frysa.