Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 dl mjölk fingervarm
  • saft skal och av 1 apelsin
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 7.5 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g mandelmassa
apelsinmarmelad

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, ägg, salt och socker. Rör om.

3
Finfördela matfettet i 6 dl mjöl, till en grynig massa. Häll över jästvätskan och knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl tills degen är blank och smidig.

4
Stjälp upp degen på bakbordet och dela den i tre lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till stora cirklar. Sporra eller skär ut 8 trekanter av varje cirkel.

5
Riv mandelmassan och fördela den i mitten av varje trekant. Lägg ca 1 tsk apelsinmarmelad över. Rulla samman och böj till gifflar.

6
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt gifflarna kallna på galler under duk. Gifflarna går att frysa.