Du behöver

Surdeg:

5 g jäst
2 dl lättfil
3 dl grovt rågmjöl

Resten:

1.5 dl rågkross
1.5 dl solrosfrön
5 dl kokande vatten
5 dl kallt vatten
3 msk flytande margarin
2 tsk salt
5 dl vetemjöl
rågmjöl ca 6 dl grovt

Ugn: 250º

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Dag 1 gör du surdegen: Lös upp jästen i lättfil (37°) och rör ner mjölet. Täck degen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur minst 1 dygn.

2
Dag 2. Häll kokande vatten över rågkross och solrosfrön. Låt stå i 30 minuter. Sila av vattnet. Rör ut surdegen med 5 dl kallt vatten. Tillsätt blötlagt kross, flytande margarin, salt, vetemjöl och rågmjöl.

3
Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar. Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.

4
Sätt ugnen på 250° och pensla bröden med vatten. Ställ in formarna i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda bröden 45-50 minuter.

5
Låt dem svalna på galler. Linda in bröden i bakdukar och låt dem ligga en bra stund, gärna över natten, innan du skär upp dem.

6
Kikärtsröra: Lägg 4 dl (ca 400 g) väl kokta kikärtor (eller från burk, väl sköljda) i en matberedare. Kör. Droppa ner 3-4 msk rapsolja och 2-3 msk vatten. Öka på mängden vatten om konsistensen känns hård. Smaksätt med ca 1 tsk salt, 2-3 tsk färskpressad citron, 2-3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl persilja.