Du behöver
- 200 g smör eller margarin
- 1.5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 st äggulor
- 4 dl vetemjöl
Marängtopp:
2 st äggvitor
2 dl socker
100 g nötter
Garnering:
20 st nötter
Ugn: 150°
Gör så här
1
Arbeta samman matfettet med socker, vaniljsocker, äggulor och vetemjöl till en deg. Forma den till en tjock rulle.
2
Ställ ut 20 muffinsformar på en bakplåt. Skär degrullen i 20 lika stora bitar. Lägg dem i muffinsformarna och platta till dem lite.
3
Mal nötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker i omgångar och vispa äggvitan fast igen. Tillsätt nötterna.
4
Klicka marängsmeten ovanpå degen. Garnera med en nöt i varje kaka.
5
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Kakorna går att frysa.
Pensla musselformarna med rumsvarmt matfett, då släpper kakan lättare än om du använder smält matfett. Mal alltid nötter och mandel om det står så i receptet. Lägger man dem i en mixer eller matberedare och finfördelar dem tränger fettet ut.