Du behöver
- 30 g jäst
- 5 dl vatten
- 3 msk matolja
- 1 tsk salt
- 2 msk farinsocker
- 3 dl grahamsmjöl
- vetemjöl ca 10 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt matolja, salt, farinsocker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
3
Stjälp upp degen och arbeta den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
4
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar att jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills bullarna känns torra och har fin färg.
6
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.