Du behöver

  • 30 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 3 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 10 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt matolja, salt, farinsocker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.

3
Stjälp upp degen och arbeta den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.

4
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar att jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills bullarna känns torra och har fin färg.

6
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.