Du behöver
- vetemjöl ca 14-15 dl
- 50 g jäst för söta degar
- 1 msk kardemumma stött
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 150 g smör rumstempererat
- 5 dl lättmjölk 37
Fyllning:
100 g pistaschnötter
2 msk strösocker
100 g mandelmassa
75 g smör rumstempererat
1 msk mandellikör
Pensling:
1 st ägg uppvispat
Garnering:
pärlsocker
pistaschnötter hackade
Ugn: 225º
Gör så här
1
Lägg vetemjöl, jäst, kardemumma, socker, salt och smör i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt mjölken och låt maskinen arbeta ihop degen ca 10 minuter, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa 45 minuter under bakduk.
2
Gör fyllningen. Mixa pistaschnötter med socker så smått som möjligt. Tillsätt mandelmassa, smör och mandellikör och mixa till en jämn massa.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i två delar. Kavla ut dem till rektangulära plattor och bred fyllningen över. Rulla ihop till rullar och lägg dem på var sin plåt med bakplåtspapper.
4
Till längden klipper du tre blad, som upprepas hela längden. Bladen läggs framåt uppåt, så att det bildas en fläta. Forma till längden med händerna.
5
Till kransen formas den rullade längden först till en krans. Nyp ihop ändarna. Klipp blad som läggs framåt utåt åt vardera hållet runt om hela kransen. Forma till kransen med händerna. Låt brödet jäsa 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter. Grädda i nedre delen av ugnen, längden ca 20 minuter och kransen 25 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller.
7
De går bra att frysa.