Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0.75 dl olivolja
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 4 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 10-11 dl special

Fyllning:

10 st marinerade soltorkade tomater
oliver ca 30-40 urkärnade
3 msk olja från tomaterna

Pensling och garnering:

olivolja
timjan
salt grovt

Ugn: 250°-200°

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och olivolja till fingervärme (37°). Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt sirap, salt, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 2 lika stora bitar. Kavla ut dem till tunna kakor, ca 30×40 cm stora. Strimla tomaterna och skiva oliverna. Fördela dem ovanpå degkakorna. Ringla över “tomatolja”. Rulla samman och vrid några varv på degrullen. Forma kransar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Skär några snitt i kransarna med vass kniv. Pensla dem med olivolja och strö över timjan och grovt salt. Grädda i nedre delen av 250° varm ugn ca 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare ca 25-30 minuter eller tills bröden känns torra och har fin färg. Låt bröden svalna på galler under duk. De går att frysa.