Du behöver

  • 1.5 dl strösocker
  • 50 g mandel skållad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 msk päronkonjak eller mandellikör
  • 2.5 st päron

Dekoration:

25 g mandelspån
färsk mynta

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Ta fram en avlång form med löstagbar botten, ca 10 x 30 cm eller en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Smörj formen lätt med smör. Lägg sockret och mandeln i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till dess att mandeln har finfördelats.

2
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör i bitar, ägg och päronkonjak. Arbeta ihop det till en smet.

3
Bred ut smeten i formen. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster ovanpå smeten. Strö över mandelspånen.

4
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Servera kakan med vispad grädde smaksatt med konjak eller likör eller mjukrörd vaniljglass. Dekorera med mynta.