Du behöver
- 1.5 dl strösocker
- 50 g mandel skållad
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 msk päronkonjak eller mandellikör
- 2.5 st päron
Dekoration:
25 g mandelspån
färsk mynta
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Ta fram en avlång form med löstagbar botten, ca 10 x 30 cm eller en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Smörj formen lätt med smör. Lägg sockret och mandeln i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till dess att mandeln har finfördelats.
2
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör i bitar, ägg och päronkonjak. Arbeta ihop det till en smet.
3
Bred ut smeten i formen. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster ovanpå smeten. Strö över mandelspånen.
4
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Servera kakan med vispad grädde smaksatt med konjak eller likör eller mjukrörd vaniljglass. Dekorera med mynta.