Du behöver
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst (röd för söta degar)
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker eller vit sirap
- 150 g smör rumstempererat
- 1.5 tsk kardemummakärnor stötta
- vetemjöl ca 14-15 dl
Fyllning:
2 dl rabarberssylt se separat recept
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
50 g mandelspån
Ugn: 250º
Gör så här
1
Värm mjölken till 37º.
2
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
3
Tillsätt saltet, sockret, smör i klickar, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, 30 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär rullen i 2 cm breda bitar. Lägg dem i pappersformar. Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter.
5
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.