Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (röd för söta degar)
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller vit sirap
  • 150 g smör rumstempererat
  • 1.5 tsk kardemummakärnor stötta
  • vetemjöl ca 14-15 dl

Fyllning:

2 dl rabarberssylt se separat recept

Pensling:

1 st ägg

Garnering:

50 g mandelspån

Ugn: 250º

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º.

2
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

3
Tillsätt saltet, sockret, smör i klickar, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, 30 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär rullen i 2 cm breda bitar. Lägg dem i pappersformar. Låt bullarna jäsa under duk i 30 minuter.

5
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.