Du behöver

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 3 st ägg
  • 2 msk ingefära finhackad syltad
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

2.5 st äpplen
2 msk smält smör eller margarin
2 msk strösocker
0.5 tsk kanel

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Riv mandelmassan och lägg den i en skål. Tillsätt matfettet och vispa till en porös smet.

2
Dela äggen och rör ner gulorna i smeten tillsammans med hackad ingefära.

3
Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

4
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

5
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten. Pensla äpplena med det smälta matfettet. Blanda samman socker och kanel och strö det över kakan.

6
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter, eller tills kakan är genomgräddad.

7
Mandelkakan går bra att frysa.