Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0.75 dl socker
  • 1 st äggula
  • 200 g smör eller margarin

Vaniljkrämsfyllning:

1.5 dl mellangrädde
1 st äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

florsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Pensla 17-18 hjärtformar väl med rumsvarmt smör eller margarin, som ger ett tjockare och jämnare skikt än smält matfett.

2
Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare.

3
Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.

4
Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.

5
Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma. Sikta över florsocker strax innan kakorna ska avnjutas.