Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 3 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 10 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt, salt, honung, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta limpor. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters formar.

4
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra. Mörknar bröden för fort, lägg över bakplåtspapper.

6
Låt bröden vila några minuter i sina formar innan de stjälps upp och får kallna på galler under duk.