Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 2 msk flytande honung
- 3 dl durumvetemjöl
- vetemjöl ca 10 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt, salt, honung, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta limpor. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters formar.
4
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra. Mörknar bröden för fort, lägg över bakplåtspapper.
6
Låt bröden vila några minuter i sina formar innan de stjälps upp och får kallna på galler under duk.