Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2.5 dl vatten
  • 2.5 dl tomatjuice
  • 3 msk matolja
  • 3 msk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 6 st marinerade soltorkade tomater
  • rågsikt ca 14-15 dl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vatten, tomatjuice och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Hacka tomaterna ganska fint. Lägg ner dem i degsbunken tillsammans med brödsirap, salt och det mesta av rågsikten. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Lägg dem gärna i mjölad korg som ger bröden ett fint mönster. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp försiktigt ut bröden ur korgarna och lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

5
Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.