Du behöver
- 75 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 0.5 dl farinsocker
- 3 dl lingonsylt
- 10 dl rågsikt
- 3 dl rågmjöl fint
- vetemjöl ca 5 dl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt farinsocker, lingonsylt, salt, rågsikt, rågmjöl och lite vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Tillsätt mera vetemjöl tills degen är smidig.
3
Låt degen jäsa under duk ca 40 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig på nytt. Dela degen i 6 lika stora bitar. Platta ut degbitarna till runda kakor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och nagga brödkakorna.
5
Låt brödkakorna jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Pensla bröden med vatten när de har tagits ut ur ugnen. Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.