Du behöver

  • 2 dl nässlor förvällda
  • 50 g jäst
  • 5 dl filmjölk
  • 0.5 dl matolja
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 dl flytande honung
  • 1 tsk kummin
  • 3 dl rågmjöl fint
  • vetemjöl ca 11-12 dl special

Ugn: 225°

Det här behövs för 4 brödkakor:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm filmjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Finhacka de förvällda och väl avrunna nässlorna. Rör ner dem i degbunken tillsammans med salt, honung, kummin och rågmjöl.

3
Tillsätt det mesta av vetemjöl special och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och ta ut ett litet hål i mitten på varje kaka. Låt brödkakorna jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra. Låt bröden svalna på galler under duk. De går att frysa.