Du behöver
- 2 dl nässlor förvällda
- 50 g jäst
- 5 dl filmjölk
- 0.5 dl matolja
- 1.5 tsk salt
- 0.5 dl flytande honung
- 1 tsk kummin
- 3 dl rågmjöl fint
- vetemjöl ca 11-12 dl special
Ugn: 225°
Det här behövs för 4 brödkakor:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm filmjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Finhacka de förvällda och väl avrunna nässlorna. Rör ner dem i degbunken tillsammans med salt, honung, kummin och rågmjöl.
3
Tillsätt det mesta av vetemjöl special och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och ta ut ett litet hål i mitten på varje kaka. Låt brödkakorna jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra. Låt bröden svalna på galler under duk. De går att frysa.