Du behöver
- 50 g jäst
- 200 g smör eller margarin
- 4 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 dl socker
- 1 krm salt
- 1 krm hjorthornssalt
- vetemjöl ca 13 dl
Pensling och garnering:
smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt, socker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 40 lika stora bitar. Rulla ut varje degbit till en smal längd, ca 30 cm. Forma kringlor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills kringlorna har fin färg och känns torra.
5
Rör samman socker med vaniljsocker. Pensla de varma kringlorna med smält matfett och doppa dem i sockerblandningen. Ska kringlorna frysas så garnerar man dem efter upptining.
Bröd och kakor ska vara helt kalla innan de förpackas och fryses in. Förpacka bakverken i lagom stora mängder i fryspåsar och förslut dem väl. Tinar du bakverken i mikrovågsugn bör de ätas genast beroende på att snabbtinat bröd torkar ut snabbt. Vetebrödsbullar håller sig ca 3-4 månader i frysen. Matbröd håller sig ca 6-12 månader i frysen då de har mindre fett.